Methode

Wat doet een kindercoach?

Ik noem mezelf kindercoach, want mijn ondersteuning is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar. Wat doet een kindercoach? Ik bied hulp aan kinderen en tieners – en hun ouders – als het kind langere tijd boos, verdrietig of angstig is. Iedereen heeft deze gevoelens, maar als je er niet door kunt functioneren, is het fijn om hierbij hulp te krijgen.

Ik wil (geen) hulp

Wat doet een kindercoach als het kind geen hulp wil? Kinderen willen niet op een ‘negatieve’ manier afwijken van de groep. Ze steken daarom liever hun kop in het zand. Of soms zien ze zelf niet dat hun gedrag of ontwikkeling enigszins anders is. Gelukkig dat er tegenwoordig steeds meer aandacht is voor kleine en grote verschillen. Bij mij mag je kind zichzelf zijn. Samen gaan we op zoek naar zijn of haar talenten. Ik weet zeker dat het die heeft. Hoe ik te werk ga, lees je bij Kind en jongeren coaching.

Burn-out en perfectionisme

Je hoort steeds vaker dat mensen een burn-out hebben. Wat heeft dat te maken met perfectionisme en wat doet een kindercoach hiermee? Ik heb de opleiding Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme (OCP) gevolgd. Perfectionisme is op zichzelf geen probleem, maar het gaat veelal gepaard met minder positieve kenmerken als weinig zelfvertrouwen, laag zelfbeeld en faalangst. Het blijkt zo te zijn dat perfectionisme al op vroege leeftijd ontstaat en later kan leiden tot burn-out. Lees bij Perfectionisme coaching waarmee kinderen, jongeren maar ook volwassenen kampen en hoe ik hen begeleid.

Leerproblemen

Wat doet een kindercoach voor een kind met leerproblemen? In mijn geval kijk ik zowel naar de ‘technische ‘ aspecten als naar de sociaal emotionele ontwikkeling. Bijvoorbeeld bij kinderen met dyslexie geef ik ondersteuning bij het lezen en schrijven, maar besteed ik ook aandacht aan emoties en sociale interactie. Kijk op de pagina Remedial teaching voor meer informatie over mijn aanpak.

Werkwijze

Hopelijk heb je inmiddels een goed beeld van wat een kindercoach doet. Zoals ik op de pagina Voor wie heb uitgelegd, begint elk coaching traject met een telefonische kennismaking. In dit gesprek leren we elkaar al wat beter kennen en ervaren we of er een klik is. Daarna krijg je een intakeformulier thuisgestuurd dat tijdens het intakegesprek wordt besproken. Dit is het feitelijke startpunt voor de coaching waarin wordt vastgelegd wat er speelt en wat we met de coaching willen bereiken.

Heb je nog vragen, neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.