Perfectionisme coaching

Voordelen perfectionisme

Perfectionisme kan je veel brengen, zoals het behalen van doelen en een mooie carrière. De kwaliteit van je werk is uitstekend en veel mensen zullen dat waarderen. Zeker in de huidige maatschappij waar goed presteren steeds meer de norm is.

Nadelen perfectionisme

Als het behalen van goede prestaties een probleem verhullen (zie symptomen), is perfectionisme geen fijne eigenschap. Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd als overlevingsmechanisme. Op school wordt het vaak – onbedoeld – gestimuleerd en beloond. Voor leerkrachten zijn leerlingen die hard werken en hoge cijfers halen ideaal. Hierdoor zien zij vaak niet dat een leerling niet goed in zijn of haar vel zit en last heeft van prestatiedruk en perfectionisme.

Symptomen die vaak gezien worden bij perfectionistische leerlingen:

  • Zoeken naar erkenning
  • Teveel ‘moeten’
  • Laag zelfbeeld
  • Conflicten vermijden
  • Angsten
  • Uitstelgedrag en moeilijk kunnen kiezen
  • Overmatige bezorgdheid en schuldgevoelens
  • Altijd denken en piekeren
  • Eigen grenzen niet respecteren, moeilijk nee kunnen zeggen
coaching bij perfectionisme - Chantal Vlijm Kindercoach - kind op schommel

De methode Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme (OCP)?

De methode van Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme (OCP) is gebaseerd op onderdelen van neuro-linguïstisch programmeren (NLP). NLP gaat ervan uit dat mensen bestaan uit verschillende delen die aan de basis liggen van onze verlangens, onze competenties en ons gedrag. Ze sturen ons denken, doen en voelen en dit altijd met een positief doel voor ogen.

Hoe werkt OCP?

In de coaching herstellen we de samenwerking tussen het deel dat jouw perfectionisme aanstuurt en het deel dat jou wil laten leven als een vrij persoon. We leren de delen kennen en waarderen en komen tot een samenwerking tussen beiden. Als beide delen in een echte synergie samenwerken ontstaat er harmonie en rust.  Er wordt een nieuw patroon ontwikkeld, waarvan de kern is: ‘Ik ben oké zoals ik ben en van daaruit sta ik in de wereld en in mijn relaties.’ De samenwerking van de interne delen leidt tot een vrij mens die klaar is om zijn vleugels volledig te spreiden.


Opleiding tot OCP coach

De OCP methode is ontwikkeld door Marcel Hendrickx van Het Ontwikkelingsinstituut België. Zijn eerste boek heeft de titel ‘Zeg me dat ik oké ben’. In het najaar van 2018 verscheen zijn tweede boek over dit onderwerp ‘Burn-out begint in de kleuterklas’. Ik heb in 2018 mijn opleiding tot OCP coach afgerond.

Het coaching traject

Het coaching traject bestaat uit een aantal stappen die doorlopen worden. De stappen hebben een bepaalde volgorde. Reken hierbij op 5 tot 7 sessies. Elke sessie duurt gemiddeld 1,5 – 2 uur, kijk hier voor de tarieven.

Maak vandaag nog kennis, dan weet je meteen of OCP iets voor jou is.